آرد گندم خراسان چیست؟
گندم خراسان یا همان کاموت از مهمترین غلات بومی نواحی خراسان قدیم است که خواص زیادی دارد.
این محصول کاملاً ارگانیک است؛ زیرا برای بهبارنشستنش به هیچگونه کود و آفتکشی نیاز ندارد.
گندم خراسان محصولی بسیار مغذی و کم کالری است. برای مثال در یک فنجان گندم خراسانِ پختهشده:
۲۵۱ واحد کالری
۲ گرم چربی
۵۲ گرم کربوهیدرات
۷ گرم فیبر
۱۱ گرم پروتئین
و مقادیری روی، آهن، منگنز و موادمعدنی دیگر وجود دارد. جالب است که با وجود طعم شیرینِ گندم خراسان، قند موجود در یک فنجان گندم خراسان پختهشده صفر است.
مواد موجود در این گندم ارزش غذایی آن را بسیار بالا برده است:
- منگنز موجود در گندم خراسان برای سلامت و تقویت استخوان بسیار مفید است. منگنز از ضعیفشدن استخوان، بهویژه در خانمها، و ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری میکند. همچنین منگنز برای متابولیسم بدن بسیار مفید است و باعث تنظیم هورمونها در بدن میشود.
- فیبر موجود در گندم خراسان به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند و باعث حرکت موادغذایی در روده شده، از ابتلا به یبوست جلوگیری میکند.
همچنین روی موجود در این مادۀ غذایی عمل هضم را تنظیم کرده و از ابتلا به اسهال پیشگیری میکند.
- پروتئین و فیبر باعث احساس سیری طولانیمدت در انسان میشوند و این موضوع به کاهش وزن کمک میکند.
- فسفر نقش مؤثری در فعالیتهای سلولی، پاکسازی و سمزدایی کبد، بهبود عملکرد کلیه و دفع سموم بدن از راه ادرار دارد.
اگر بهگونهای همیشگی به سردرد، نفخ، احساس خستگی، درد عضلانی، مشکلات پوستی و نفس بدبو دچار هستید، ممکن است کبد شما نیاز به سمزدایی داشته باشد؛ گندم خراسان بهسادگی این کار را انجام میدهد.
- پروتئین موجود در این محصول به ساخت هورمونها، کوآنزیمها، سلولهای خونی و DNA کمک میکند.
- استفاده مداوم از این گندم باعث میشود بهاندازۀ زیادی دچار سرماخوردگی نشوید. زیرا رویِ موجود در گندم خراسان از رشد باکتریها و ایجاد خلط در بینی جلوگیری میکند و با فعلوانفعالاتی که با سلولهای اپیتلیالِ بینی پیدا میکند، مانع از فعالیت عفونتهای ویروسی میشود.
- کمبود منگنز در بدن، امکان ابتلا به مشکلهای مغزی، مثل تغییر ناگهانی خلقوخو، ناتوانی در یادگیری و صرع یا بیماریهای مغزی را افزایش میدهد.
گندم خراسان منبع مناسبی از منگنز است. منگنز همچنین متعادلکنندۀ هورمونهای جنسی تستوسترون در مردان و استروژن و پروژسترون در زنان است.
- فیبر موجود در گندم خراسان باعث کاهش کلسترول خون میشود و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
البته نکته مهم و درخورتوجه این است:
ممکن است مصرف گندم خراسان برای بعضی افراد به بروز حساسیتِ کند و سردرد یا مسائل پوستی شود. همچنین بهدلیل وجود گلوتن، مصرف این گندم برایافراد مبتلا به سلیاک مضر است.