درباره چاپ سیلک بیشتر بدانیم
چاپ سیلک اسکرین یا به اختصار چاپ سیلک شیوه از چاپ تصاویر است که در آن پارچه یا توری ریزبافت را بر روی قابی از جنس چوب یا فلز ثابت می کنند و تصویر روی این توری نقش می بندد و
پس از آن با ماده ای مسدود کننده(با داروی ژلاتین حساس به نور، آغشته شده) بخش هایی را که قرار است رنگ نخورد پوشیده می شود و بعد از نوردهی شسته می شود. به این قاب توری شابلون یا کلیشه گفته می شود. پس از ساخت کلیشه(شابلون) آن را برروی سطح مورد نظر قرار داده زیر کار با فشار کاردک یا غلطک به سطح منتقل می شود. رنگ یا زیرکار تنها از بخشهایی از مسدود نشده اند به سطح مورد نظر منقل میشوند.
با این روش می توان چاپ یک یا چند رنگ را برروی مواد و اجناس مختلفی اعم از پارچه یا کاغذ یا چینی و سرامیک و غیره انجام داد. ویژگی منحصر به فرد این نوع از چاپ این است که می توان آن را بر روی اجناس غیر همسطح یا مدور نیز انجام داد.
انواع مختلف چاپ سیلک را به طور کلی می توان به جهار دسته تقسیم کرد.
1. چاپ معمولی
2. چاپ با لاک حساس برجسته آبی
3. چاپ ترام
4. چاپ پلاستی زول
چاپ سیلک اسکرین سابقه ای چند هزار ساله دارد و گفته شده که مهد آن ژاپن در دوران کهن بوده است.
در عین حال نمی توان از معایب این روش چاپ غافل شد از جمله سرعت پایین و چاپ تک رنگ که موجب شده تا از امتیازات آن کاسته شود.
چاپ سیلک روی پارچه
چاپ اسکرین یکی از روشهای متداول برای حک کردن تصاویر و نقوش بر روی لباس و پارچه است که در آن نیز از توری با سوراخهای بسیار کوچک استفاده میشود. قاب توری، شابلون یا کلیشه نام دارد که درون یک قاب ثابت و تصویر مورد نظر روی این توری چاپ میشود. بخشهایی از تصویر که باید بی رنگ باقی بماند، بوسیله ماده مسدود کننده همچون موم پوشیده میشود. مرکب چاپ یا رنگ را با فشار کاردک یا غلطک به سطح چاپ شونده منتقل کرده که این رنگ یا مرکب تنها از بخشهایی که مسدود نشده، عبور میکند و تصویر آن بر روی پارچه چاپ میشود. با این روش میتوان بر روی مواد مختلف چاپهای تک رنگ یا چند رنگ انجام داد. بواسطه روش چاپ سیلک میتوان روی انواع پارچه و لباس تصویر چاپ کرد.
برای چاپ سیلک بر روی پارچه سه روش وجود دارد:
در روش اول میتوان توری یا شابلون را تهیه و طرح مورد نظر خود را روی کاغذ طراحی نمود. سپس با گذاشتن این طرح بر روی پارچه، شابلون را روی آن قرار دهید و به طور دلخواه تصویر را بر روی لباس طراحی کنید.
در روش دوم میتوانید لاکهای مخصوص چاپ روی پارچه خریداری نمایید و بوسیله آن سوراخهای شابلون را به گونه ای پر کنید تا طرح مورد نظر ایجاد شود. این روش راحتر از شیوه قبلی میباشد. در پایان کار میتوانید لاک موجود در قابل را به وسیله تینر از بین ببرید.
روش سوم چاپ سیلک بر روی پارچه، نسبت به دو روش قبلی هزینه بیشتری دارد. در این روش باید تمامی قاب را با لاک پر کنید و سپس لاک حساس به نور را در مکان تاریک به قاب زده و طرح مورد نظر را روی کاغذ کالک ایجاد نمایید. قاب یا شابلون را بر روی یک میز نور قرار دهید بطور که نور آن در زیر قاب تنظیم شود و با لاک برخورد کند. پس از چند دقیقه طرح مورد نظر بر روی پارچه حک و کار چاپ انجام میشود.