روش صحیح نگهداری نان

نان، نقش ویژهای در تغذیه دارد.
استفاده از نان سالم و سبوسدار برای سلامت تن و جان آدمی بسیار مهم است. نگهداری از نان هم بههمیناندازه مهم است.
حقیقت این است که نان پختهشده، از لحظهای که از کوره خارج میشود، در اوج کیفیت و بهترین زمان برای مصرف است. بهمحض اینکه قرص نان خنک میشود، کیفیت آن کاهش مییابد. اگر شما برای پخت نان خانگی برنامهریزی می کنید، بهمحض پختهشدن آن را بخورید و از آن لذت ببرید.
وقتی نوبت ذخیره و نگهداری نان میرسد، یخچال بدترین دشمن شماست. نان در یخچال، سریعتر از دمای اتاق خراب میشود. بهترین راه برای نگهداری بلندمدت از نان، فریزکردن است. زمانی که میخواهید نان فریزشده را گرم کنید، طعم آن دوباره برمیگردد، گویا نان تازه است.
نگهداری نان در کیسههای پلاستیکی سبب تعریق کیسه و کپکزدن نان میشود. پلاستیک از مواد نفتی و پتروشیمی تولید میشود، بههمیندلیل، در شرایط تماس با مواد داغ و اسیدی، مادهای به نام مونومر (مولکولهای کوچکی که تعدادی اتم را در یکردیف در بر میگیرد) پدید میآید که در درازمدت ممکن است خطرناک و سرطانزا باشد.
تولید مواد مانومر در کیسه و تماس با نان، باعث ایجاد بیماریهایی، همچون بیماریهای ریوی و اختلال گوارشی میشود و سیستمهای عملکردی بدن را مختل میکند.
بهتر است بهجای کیسۀ پلاستیکی، از پارچه استفاده کنید؛ البته از پارچههای ساده، نه رنگی؛ زیرا رنگهای بهکاررفته در آنها نیز شیمیایی است.
روشهای صحیح نگهداری نان:
۱. رویهمگذاشتن نانهای داغ، احتمال کپکزدگی را تشدید و سرعتش را بیشتر میکند.
۲. پیش از سرد شدن کامل نانها، آنها را دسته نکنيد. نان سردشده را در کیسۀ دربسته و بدون هوا بگذارید.
۳. حرارت نان باعث کپکزدگی زودرس آن میشود. از دسته کردن نان داغ جداً بپرهيزيد.
۴. نان خوب، باید آرد باکيفيت، پخت صحیح و نگهداری درست است.
۵. همانطور که برخی برنجها پخت خوبی ندارند، آرد کمکیفیت نيز پخت خوبی نخواهد داشت.
۶. نان کپکزده برای گاوها هم مضر و سرطانزاست و همچنین باعث آلودهشدن شير آنها میشود.
۷. نقش مردم در تولید ضایعات نان، ۲۰ درصد، نانوايان ۳۰ درصد و آرد مصرفی ۵۰ درصد است.
۸. خوب است که نان را بهاندازۀ مصرف خود بخرید؛ زیرا خريد نانِ مازادبرنيازِ روزانه، بزرگترین علت افزايش ضايعات نان است.
۹. خوردن نان سبوسدار در وعدههای غذایی را فراموش نکنید. مصرف نان سبوسدار در هر وعدۀ غذايی، ۳۰ تا ۴۰ درصد خطر ابتلا به بيماریهای قلبی و گوارشی را کاهش میدهد.
۱۰. استفاده از نان سبوسدار از جذب سريع قند و چربی در خون جلوگیری میکند.
۱۱. ارزش غذایی نانهای تيره (با سبوس بيشتر) بیشتر از نانهای سفید و کمسبوس است.
۱۲. از آنجا که تغییرات نان در دمان چهاردرجه، سریعتر است، گذاشتن نان در یخچال، روند بیاتشدن نان را سرعت میبخشد.
۱۳. گذاشتن نان داغ سبب تغيير حالت ظاهری، بياتشدن زودرس، سرعتدادن در کپکزدگی، تشديد ضايعات و احتمال ايجاد بيماری گوارشی میشود.
۱۴. بکوشید نانهای سردشده را در سفرۀ دربسته یا جانانی نگهداری کنيد.
۱۵. هنگام خريد نان حتماً کیسهای پارچهای بههمراه داشته باشيد.
۱۶. نانی که پس از سرد شدن با سفره حمل و نگهداری شود، مطبوعتر و ماندگارتر خواهد بود.
۱۷. هرچه میزان سبوس آرد بيشتر باشد، ارزش غذايی آن نيز افزایش مییابد.
۱۸. بين حرارت، رطوبت و کپکزدگی، رابطۀ مستقيمی وجود دارد. در نتيجه، نانهايی که در هنگام داغبودن روی هم دسته شوند، محيط مناسبی را برای فساد ميکروبی و کپکزدگی فراهم میسازند.
۱۹. آرد بهدستآمده از گندمِ تازه و نارس، باعث توليد نانهای سفت و بدهضم خواهد شد.
۲۰. اگر میخواهید نان را برای طولانیمدت نگه دارید، باید پیش از گذاشتن نان در فریزر، آن را خنک کنید، سپس در کیسه پارچهای تمیز گذاشته و در فریزر بگذارید.
۲۱. از گذاشتن نان در روزنامه یا کیسه پلاستیکی، بهویژه کیسۀ سیاه (بازیافتی)، خودداری کنید.